Upptäck Göteborg

Njut av stadens utbud av shopping, restauranger i världsklass eller det enkla skärgårdslivet.

Hamnstäder är kreativa platser där musik föds och det är därför inte konstigt att körsången har vuxit sig stor just i Göteborg. European Choir Games arrangeras lördag – lördag mitt under den svenska högsommaren och med stadens många attraktioner precis om knuten är du närmast garanterad en fantastisk upplevelse under din vistelse.

Hitta rätt under European Choir Games Gothenburg

För att enkelt se var de olika evenemangen äger rum samt hur du tar dig dit med hjälp av kollektivtrafik – ladda ner denna översiktskarta över Göteborg.

 

Se och göra

Helix, Liseberg. Copyright: Steampipe Production Studio AB/Göteborg & Co

LISEBERG
Liseberg är Nordens största nöjespark och här finns något för alla. Förutom de fantastiska åkattraktionerna finns även flera restauranger, trädgårdar och lekplatser för de minsta.

UNIVERSEUM
Mitt i Göteborg ligger Universeum, Nordens största science center ­– ett sju våningar stort äventyr för hela familjen. Utforska några av Europas största akvarier, spännande experiment och en hel regnskog inomhus!

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
Konstsamlingen på Göteborgs konstmuseum är en av norra Europas främsta med betydande verk inom både nordisk och internationell konst. Bland samlingarna hittar du unika verk av Albert Edelfelt, Ernst Josephson, P.S. Krøyer, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch, Anders Zorn, Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och Chagall med flera.

GÖTEBORGS SKÄRGÅRD
Längs med kusten breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Bara en kort resa från centrala Göteborg kan du strosa längs pittoreska gränder, ljuvliga stränder, i naturreservat och längs fina promenadstigar. Göteborgs skärgård med hamnarna, vikarna, skären och den härliga befolkningen är en unik upplevelse. Dessutom finns det gott om aktiviteter där sälsafari, fisketurer, spännande matupplevelser, bad och båtutflykter bara är några.

SHOPPING
Det finns många spännande butiker att besöka i Göteborg, allt från lokala designers och hållbart mode till stora internationella varumärken. Flanera längs myllrande gågator, upptäck nya modefavoriter och ta en fika när benen behöver vila.

Äta och dricka

Tredje Långgatan. Copyright: Frida Winter/Göteborg & Co.

FISK OCH SKALDJUR
Göteborgs läge på västkusten, med närheten till havet och Nordsjöns kalla vatten, gör staden till ett paradis för dig som tycker om fisk och skaldjur. De fina råvarorna tas väl om hand av Göteborgs fisk- och skaldjursrestauranger och dess uppfinningsrika kockar. Resultatet är mat i absolut världsklass. Missa inte ett besök i Feskekôrka.

LOKAL HANTVERKSÖL
I Göteborgstrakten hittar du fler än 25 mikrobryggerier som bland annat Dugges Ale & Porterbryggeri, Oceanbryggeriet, Rådanäs, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerblioteket och Stigbergets bryggeri. Besök Brewers Bar på Tredje Långgatan eller Tullen på Kungsportsavenyn om du är törstig och nyfiken på det lokala hantverket.

STJÄRNKOCKAR OCH PRISBELÖNTA RESTAURANGER
I Göteborg finns det sex restauranger med varsin stjärna i Michelinguiden. Några av dem har varit med ett bra tag medan andra är relativt nyöppnade. Vad dessa restauranger verkar ha gemensamt är att fokusera på lokala råvaror. Besök Thörnströms Kök, Bhoga, Upper House, Koka, 28+ eller SK Mat och Människor.

EKOLOGISKT TAR ÖVER
Ekologisk mat är stort i Göteborg, och inte bara på restauranger. Alla offentliga kök i staden (inklusive skolor och förskolor) är i skiftet att endast erbjuda 100% ekologisk mat.

FIKA
I Göteborg hittar du en perfekt mix av mysiga fik, gamla konditorier, ekologiska kaféer och trendiga kaffebarer som lockar kaffenördar från hela världen. I området Haga hittar du ett av Göteborgs kändaste bakverk – Hagabullen – en kanelbulle i tallriksstorlek har sin hemvist på Café Husaren på Haga Nygata.

Evenemang

Göteborg kommer vara ännu mer fantastiskt för musikälskare i augusti. Samtidigt som European Choir Games pågår flera andra evenemang i staden.

Way out west. Copyright: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

WAY OUT WEST, 8-10 AUGUSTI
Den 12:e upplagan av musik- och filmfestival Way Out West presenterar stjärnor så som Zara Larsson, Solange, Stormzy, James Blake och The Cure. Under helgen bjuds det på hundratals konserter på de olika scenerna, blandat med massor av vegetarisk mat, film, lek och allvar i Slottsskogen.

GOTHENBURG CULTURE FESTIVAL, 6-11 AUGUSTI
Njut av god mat från hela världen och kultur i alla dess former. Gothenburg Culture Festival är älskad av både lokalbefolkning och besökare.

Sverige är fyllt av sångare

Copyright: Kultur i väst/Ann-Charlotte Rugfelt

Visste du att 6 procent, eller 600 000, av svenskarna är delaktiga i körsång eller relaterade köraktiviteter? Det gör det till en stor del av många svenskars vardag.

Göteborg och Västsverige  har ett stort och livligt körsällskap med körer inom de allra flesta genrerna; allt från pop- till barockmusik!

Förutom kyrkokörerna kan Göteborg även stoltsera med bland annat Högskolan för scen och musik, den berömda Göteborgsoperan och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.

Körsång har spelat en viktig roll i utformningen av det svenska samhället. Än idag hjälper körsång och dess kringaktiviteter till att bygga broar mellan människor. Ett praktexempel på det är det årligt återkommande internationella orkester- och körlägret för barn och unga, Side by Side by El Sistema.

Vill du veta mer om körlivet i Västra Götaland? Läs mer hos Körcentrum Väst.